Vanliga frågor och svar

Hur får jag min valp rumsren?

Många blir frustrerade av att valpen efter en lång promenad uträttar sina behov i hemmet. Detta gör den av instinkt pga att den är hjälplös och inte vågar sprida sin lukt utanför hemmet.

Lösning: torka upp kisset med en tidning och ta sedan med tidningen ut och lägg lite grus eller gräs över, så kommer valpen känna igen lukten och snabbt lära sig att kissa på den platsen. Efter ett par dagar kan du ta bort tidning, då har lukten satt sig tillräckligt starkt i marken för att valpen ska våga uträtta behov där

 

Varför kommer min hund inte på inkallning?

När hunden kommer på inkallning, oavsett vad som uppehåller den just då, är det en bekräftelse på att grundträningen är tillräcklig.

När hunden endast kommer på inkallning utan störning är det på hundens villkor, den kommer alltså för att den inte har något annat mer intressant för sig just då.

Det krävs Kärlek, Respekt och Tillit för att skapa en fungerande dialog mellan hund och förare. Först när dialogen under störninggsträning fungerar utmärkt med koppel på är det dags att börja släppa kopplet. det är viktigt att börja ha hunden lös på inhägnat området för att säkra upp ifall man misslyckas. Det händer många olycker pga att man testar om det går att släppa hunden och chansar på att det inte ska dyka upp någon störning.

 

Varför får jag inte ögonkontakt med min hund?

Det är inte alla hundar som gillar ögonkontakt, men i de flesta fall handlar det om tillit (den fungerande dialogen). Det behövs två ingredienser och rätt blandning för att skapa tillit. Ingredienserna är kärlek och respekt och blandningen anpassas efter hunden.

 

Varför kan jag inte klippa klorna på min hund?

Oftast handlar det om att hunden tidigare blivit felklippt och att ägaren håller fast hunden under klippningen. Hunden är då redan rädd för saxen och får panik av att bli fasthållen.

Lösning: Börja med att skapa en vardaglig vana med lugn och trygghet. Sätt dig på golvet eller i soffan med hunden när du ändå ska titta på TV. Lägg hunden nära dig, gärna i knät, ha klo tången med varje gång, utan att använda den första tiden. När hunden inte längre reagerar på tången kan du börja med att klippa en klo. Öka sedan stegvis efter hand som hunden accepterar tången. Tänk på att aldrig hålla hårt i varken hunden eller tassen, det triggar igång rädsla hos hunden.

 

När kan jag börja träna min valp?

Så fort den söta valpen kommer hem kan du börja träna. Det viktiga är att svårighetsgraden anpassas efter hundens förutsättningar, små hundar blir oftast vuxna tidigare än stora hundar. Va uppmärksam när din valp leker med en annan valp, är de två riktiga busar kan det lätt gå över styr och uppså skador, den bästa lekpartnern för en valp är en äldre hud som säger ifrån när det blir för mycket.

Runt ett halvår, beroende på hundens utveckling, kommer den bli mer självsäker och ta mer egna initiativ, då är det viktigt att lägga om träningen efter de nya behoven. Läs av hunden och anpassa träningen efter just din hund.

 

Varför drar min hund i kopplet?

Oftast börjar det med en mindre vardaglig dragkamp mellan hund och förare redan som valp. valpen vet inte bättre och den lär sig efter hand att om jag drar tillräckligt mycket så kommer jag dit jag vill. Kopplet är spännt när hunden vill fram till andra hundar, när den vill lukta på ett visst ställe, när den gör sina behov och så vidare. Efter en tid kommer hunden bogsera föraren på sina promenader, vilket många gånger är orsaken till att hundar börjar göra utfall mot andra hundar eller människor man möter. Därför är koppelträningen viktig att ha med redan från början. Det som händer när hunden drar i kopplet är att den blir förstärkt i tanken, det blir en dragkamp, som ökar i styrka i takt med motståndet.

 

Varför beter sig hunden annorlunda med olika individer? 

Precis som oss människor har hunden en unik relation med varje individ. Det är ett naturligt beteende för att en flock och ett samhälle ska fungera. 

Första intrycket formas efter kroppsspråk, lukt och tidigare erfarenheter.

Relationen förändras efter hand som individerna lär känna varandra.

Långa relationer skapar vanor/ovanor och kan va svåra att förändra individerna i mellan. 

 

 

 

Välkommen

Välkommen till www.hundagarehjalpen.se.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar