Vanliga frågor och svar

Hur får jag min valp rumsren?

Många blir frustrerade av att valpen efter en lång promenad uträttar sina behov i hemmet. Detta gör den av instinkt pga att den är hjälplös och inte vågar sprida sin lukt utanför hemmet.

Lösning: torka upp kisset med en tidning och ta sedan med tidningen ut och lägg lite grus eller gräs över, så kommer valpen känna igen lukten och snabbt lära sig att kissa på den platsen. Efter ett par dagar kan du ta bort tidning, då har lukten satt sig tillräckligt starkt i marken för att valpen ska våga uträtta behov där

 

Varför kommer min hund inte på inkallning?

När hunden kommer på inkallning, oavsett vad som uppehåller den just då, är det en bekräftelse på att grundkontrollen är tillräcklig.

När hunden endast kommer på inkallning utan störning är det på hundens villkor, den kommer alltså för att den inte har något annat mer intressant för sig just då.

Det krävs Kärlek, Respekt och Tillit för att skapa en fungerande dialog mellan hund och förare.

Lösning: Börja från grunden med koppel på. När kopplet endast behöver användas som en säkerhetslina, dvs att kopplet hänger i en lop, så att hunden känner sig lös under hela störningsträningen, så är det dags för nästa steg i utvecklingen, att arbeta utan koppel. Börja släppa kopplet under störning på ett inhägnat område för att undvika att hunden kommer lös på olämpligt ställe.

 

Varför får jag inte ögonkontakt med min hund?

Det är inte alla hundar som gillar ögonkontakt, men i de flesta fall handlar det om tillit (den fungerande dialogen). Det behövs två ingredienser och rätt blandning för att skapa tillit. Ingredienserna är kärlek och respekt och blandningen anpassas efter hunden.

 

Varför kan jag inte klippa klorna på min hund?

Oftast handlar det om att hunden tidigare blivit felklippt och att ägaren håller fast hunden under klippningen. Hunden är då redan rädd för saxen och får panik av att bli fasthållen.

Lösning: Börja med att skapa en vardaglig vana med lugn och trygghet. Sätt dig på golvet med hunden när du ändå ska titta på TV. Lägg hunden nära dig, gärna i knät, ha klo tången med varje gång, utan att använda den första tiden. När hunden inte längre reagerar på tången kan du börja med att klippa En klo. Öka sedan stegvis efter hand som hunden accepterar tången. Tänk på att aldrig hålla hårt i varken hunden eller tassen, det triggar igång rädsla hos hunden.

 

När kan jag börja träna min valp?

Så fort den söta valpen kommer hem kan du börja träna. Det viktiga är att svårighetsgraden anpassas efter hundens förutsättningar, små hundar blir oftast vuxna tidigare än stora hundar. Va uppmärksam när din valp leker med en annan valp, är de två riktiga busar kan det lätt gå över styr och uppså skador, den bästa lekpartnern för en valp är en äldre hud som säger ifrån när det blir för mycket.

Runt ett halvår, beroende på hundens utveckling, kommer den bli mer självsäker och ta mer egna initiativ, då är det viktigt att lägga om träningen efter de nya behoven. Läs av hunden och anpassa träningen efter just din hund.

 

Varför drar min hund i kopplet?

Oftast börjar det med en mindre vardaglig dragkamp mellan hund och förare redan som. Kopplet är spännt när hunden möter andra hundar, går och luktar i backen och när den gör sina behov och så vidare. Efter en tid kommer hunden bogsera föraren på sina promenader.

Lösningen: Tillåt aldrig hunden att dra i kopplet, gör en kort, överraskande korrigering och belöna när hunden gör rätt. Använd en tydlig gräns mellan rätt och fel, om hunden får dra vissa gånger men inte andra så kommer den aldrig förstå hur du vill ha det.

Här är det viktigt med timingen. Korrigeringen ska komma direkt när hunden "tänker fel" och belöningen ska komma direkt när hunden "tänker rätt"

 

Varför beter sig hunden annorlunda med olika individer? 

Precis som oss människor har hunden en unik relation med varje individ. Det är ett naturligt beteende för att en flock och ett samhälle ska fungera. 

Första intrycket formas efter kroppsspråk, lukt och tidigare erfarenheter.

Relationen förändras efter hand som individerna lär känna varandra.

Långa relationer skapar vanor/ovanor och kan va svåra att förändra individerna i mellan. 

 

 

 

Välkommen

Välkommen till www.hundagarehjalpen.se.

Nyhetsbrev

Länkar